Šta je lokalni zalogaj | Lokalni pazar

Šta je lokalni zalogaj

Lokalni zalogaj predstavlja jedinstveni regionalni brend koji okuplja mrežu proizvođača autentičnih lokalnih proizvoda i ugostitelja, kod kojih se mogu degustirati lokalna jela pripremljena delimično ili u potpunosti od lokalnih namirnica, kao i uživati u najboljim lokalnim rakijama, likerima i vinima.

Lokalni zalogaj

Zašto Lokalni zalogaj?

Razvojem mreže Lokalni zalogaj želimo da:

  • očuvamo tradicionalno lokalno gastronomsko nasleđe
  • razvijamo i promovišemo autentične lokalne proizvode i gastronomiju
  • pospešimo povezivanje lokalnih proizvođača i ugostitelja u regionu Braničevo-Podunavlje i tako doprinesemo jačanju lokalne ekonomije
  • unapređujemo regionalnu turističku ponudu kroz razvoj gastronomskog turističkog proizvoda

Otkud Lokalni zalogaj?

Počeci ove naše priče smešteni su u 2020. godinu i ne tako srećne okolnosti koje su poremetile našu svakodnevicu. Kako bi pomogli proizvođačima hrane, pića i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Regiona da lakše pronađu kupce, a i građanima našeg Regiona da lakše dođu do željenih proizvoda u doba zatvorenih pijaca, Regionalna razvojna agencija „Braničevo-Podunavlje“ je u saradnji sa marketinškom agencijom „Posh“ i NVO „Pro.Tok21“, a uz podršku gradova i opština iz Braničeva i Podunavlja, pokrenula jedinstveni regionalni internet portal Lokalni pazar (www.lokalnipazar.rs), na kojem se danas besplatno oglašava preko 200 lokalnih proizvođača.

U narednim godinama, otišli smo korak dalje kako bi proizvode sa Lokalnog pazara doneli na Lokalnu trpezu. Fokus je bio na povezivanju proizvođača i ugostitelja iz Regiona, kako bi unapredili njihovu saradnju i istovremeno, omogućili posetiocima lokalnih kafana da uživaju u specijalitetima pripremljenim od najboljih namirnica, sljubljenim sa vrhunskim lokalnim rakijama i vinima.

Iz te saradnje, rodila se i ideja o jedinstvenoj mreži odabranih ugostiteljskih objekata, poljoprivrednih gazdinstava, vinarija i destilerija, proizvođača hrane iz Regiona, odnosno o brendu Lokalni zalogaj, koji će najbolje ukuse iz Braničeva i Podunavlja ponuditi svim svojim posetiocima.

Čemu Lokalni zalogaj teži?
Lokalni zalogaj želi da bude više od ukusa, koji će trenutno očarati nepca radoznalih posetioca. On želi da pruži iskustvo šarolikosti predela, nasleđa i uživanja u plodovima rada stanovnika Braničeva i Podunavlja. Da probudi sva čula i najlepše emocije, kad zamiriše riba tokom šetnje uz Dunav prolećnim danom ili pečenje u šumarcima Pomoravlja i Homolja. Da vrati u doba mirisnih gozbi legionara i vitezova dok se obilaze Viminacium i Tvrđave. Da uz meze, ulije zdravlje u čašicu rakije i razgovora sa domaćinima u Đerdapu ili Kučaju.

Lokalni zalogaj je neispričana priča, koja čeka da se dopiše i učini svojom.

Stranica je izrađena u okviru projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“, čiju je realizaciju podržala Evropska unija i Vlada Savezne Republike Nemačke kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Lokalni zalogaj